Luonnonystävän paratiisissa

En edes muista, kuinka monta eri lintulajia me nähtiin! Limingan reissu on luontoihmisen unelma.

Lajittele vinkit

Maankohoamisen Luontopolku Liminka

Maankohoamisen luontopolku lähtee Liminganlahden Luontokeskuksesta Virkkulanrannasta ulottuen sisämaahan muinaisille rantavalleille.

Reitillä esitellään muinaisia meren rannan sijainteja eri aikakausilla ja alueen korkeutta nykyiseen merenpintaan nähden. Reitin tauluissa kuvaillaan aikakausien tapahtumia ja luodaan historiapolku nykyajasta aina 1700-luvulle e.kr.

Maankohoamispolku havainnollistaa koko ajan pakenevan rantaviivan lisäksi biologiaa. Kivikautinen raja kasvaa jo kuusikkometsää, mutta rantaa kohden tulevat koivikot, pajukot, rydit ja lopulta sarat.

Maankohoamispolkuun liittyvän kartan pääset lataamaan tästä.

Rantakurvi 6
91900, Liminka

Muistokoti Aappola - Liminka

Muistokoti Aappola on Abraham Ojanperän taiteilijakoti ja keskeinen osa Vanhan Limingan museoaluetta. Liminkalaisen oopperalaulajan ja suomalaisen laulutaiteen alkuaikojen merkittävimmän pedagogin Abraham Ojanperän muistokoti esittelee laulajan elämää. Museoalueeseen kuuluu lisäksi Vilho Lampi -museo ja Limingan kotiseutumuseo.

Abraham Ojanperä (1856–1916) oli liminkalaissyntyinen oopperalaulaja ja laulupedagogi. Orvoksi jääneen Ojanperän laulunlahjat tunnistettiin Limingassa ja paikkakunnan isännät ja emännät kustansivat hänelle opinnot Jyväskylän seminaarissa. Jyväskylästä lahjakkaan laulajan tie vei ensin Helsinkiin ja sieltä Dresdenin kuninkaalliseen konservatorioon. Opiskeluaikanaan hän esiintyi erittäin menestyksellisesti Dresdenissä. Vuonna 1882 Abraham Ojanperä houkuteltiin palaamaan kotimaahan juuri perustetun Helsingin Musiikkiopiston (nyk. Sibelius Akatemian) ensimmäiseksi laulunopettajaksi. Ojanperä toimi Musiikkiopiston laulunopettajana 30 vuotta. Hän erosi virastaan vakavan sairauden vuoksi ja palasi Liminkaan. Abraham Ojanperä kuoli sydänhalvaukseen Limingassa 1916. Laulajan kuoleman jälkeen hänen omaisuutensa muutettiin testamentin mukaan rahaksi ja perustettiin stipendirahasto. Ojanperän ystävät päättivät kuitenkin perustaa Ojanperän museon.

Museoksi muutetun Aappolan vahvuus on hyvin säilynyt 1900-luvun alun taiteellinen ja eurooppalaisuutta henkivä interiööri värikkäine tapetteineen, mattoineen, oviverhoineen sekä huonekaluineen. Rakennus itsessään koostuu kahdesta osasta; matala vanha puoli on rakennettu 1800-luvun loppupuolella, ja tornimainen uusi puoli on rakennettu 1910 sisältäen kolmeen eri ilmansuuntaan olevat ulkoterassit. Molemmissa on hirsirunko ja ne noudattelevat rakennustavoiltaan ajan tyypillistä pohjoispohjalaista rakentamista. Uusi puoli sen sijaan on ulkonäöllisesti varsin omaleimainen koko Suomen mittakaavassa.

Muistokoti Aappolan kirjavaa interiööriä pääsee ihastelemaan kesäkaudella.

Rantatie 14
91900, Liminka

Vanha Liminka

Vanha Liminka sijaitsee kävelymatkan päässä Limingan keskustasta. Keskeinen osa Vanhaa Liminkaa on museoalue, mihin kuuluu oopperalaulaja Abraham Ojanperän muistoa kunnioittava muistokoti Aappola, Limingan kotiseutumuseo sekä taidemaalari Vilho Lammen tuotantoa ja esineistöä esittelevä Vilho Lampi -museo. Vanhan Limingan ainutlaatuiset museokohteet kutsuvat tutustumaan liminkalaisten merkkihenkilöiden tarinoihin ja alueen historiaan.

Vanha Liminka on osa Limingan Rantaa, joka on kulttuurihistoriallisesti arvokasta maisema-aluekokonaisuutta. Liminganjoen vartta mukaileva Rantatie oli ennen Limingan palveluiden keskus ja päätie yhdistäen etelän ja pohjoisen kulkuyhteydet. Maalaistalot joen kummallakin puolella muodostivat tyypillisen nauha-asutuksen. Palvelut oli sijoitettu maalaistaloihin, eikä erillisiä virasto- ja liiketaloja ollut kuten nykyisin, joten ympäristön ilme oli hyvin maanläheinen ja yhtenäinen.

Vanhan Limingan emäpitäjän historia ulottuu yli 500 vuoden taakse: Liminka mainitaan kirjallisessa lähteessä ensi kerran vuonna 1477. Laajimmillaan pitäjä oli 1600-luvun alussa, jolloin sen alue ulottui Pohjanlahdesta kauas Kainuuseen – Oulu ja Kajaanikin olivat tuolloin osa Liminkaa! Kansanperinne kertoo Limingan saaneen nimensä Limmi-jättiläisestä, joka vaikutti seudulla muinoin.

Nykyään vanhoja rakennuksia voi ihastella kävelemällä tai pyöräilemällä jokivartta pitkin ja vierailemalla museokohteissa. Vanhan Limingan vierailun ohessa kannattaa piipahtaa myös Limingan Taidekoulun pihapiirissä, mikä on välittömässä läheisyydessä. Museoalueen vieressä on myös Abrahamin kulttuuripuisto, josta on kehittymässä kunnan vapaa-ajanvieton, kulttuurin ja tapahtumien keskus.

Rantatie 14
91900, Liminka

Kotiseutumuseo Liminka

Limingan kotiseutumuseo sijaitsee Vanhassa Limingassa ja se on yksi museoalueen kohteista. Lisäksi museoalueeseen kuuluu Vilho Lampi -museo ja muistokoti Aappola.

Kotiseutumuseo koostuu useista rakennuksista, jotka sisältävät Limingan historiaan, maatalouteen ja varsinkin niittyviljelyyn liittyvää esineistöä. Kotiseutumuseoon kuuluvat muun muassa kalastus- ja maitotalousaitat, jyvämakasiini ja Limingan 500-vuotisjuhliin vuodeksi 1977 rakennettu perinnehalli, johon on koottu Limingan historiaa esittelevä näyttely. Alueelle siirretyn entisen pitäjän lainamakasiinin ja aitan lisäksi alueeseen kuuluu vanha tuulimylly.

Museo on avoinna kesäkaudella.

Rantatie 14
91900, Liminka

Abrahamin kulttuuripuisto - Liminka

Abrahamin kulttuuripuisto on ainutlaatuinen tapahtuma-alue Vanhassa Limingassa kävelyetäisyydellä Limingan keskustasta. Tapahtuma-alue käsittää 500-paikkaisen katetun ulkoilmakatsomon sekä esiintymislavan, mikä mahdollistaa monipuolisen kulttuuri- ja tapahtumatuotannon.

Abrahamin kulttuuripuisto vihittiin käyttöön elokuussa 2017 Abrahamin pidot -oopperaesityksessä. Abrahamin kulttuuripuisto on nimetty ensimmäisten suomalaisten oopperalaulajien joukkoon kuuluvan Abraham Ojanperän mukaan. Abraham Ojanperä (1856–1916) oli liminkalaissyntyinen oopperalaulaja ja laulupedagogi.

Abrahamin kulttuuripuiston vieressä on museoalue, jossa on kolme ihastuttavaa museokohdetta: taidemaalari Vilho Lammen tuotantoa ja esineistöä esittelevä Vilho Lampi –museo, oopperalaulaja Abraham Ojanperän muistoa kunnioittava muistokoti Aappola ja Kotiseutumuseo.

Abrahamin kulttuuripuisto on varattavissa tapahtumakäyttöön keväästä syksyyn.

Rantatie 14
91900, Liminka
Vilho Lampi Museum

Vilho Lampi museo - Liminka

Vilho Lampi –museo on yksi Vanhan Limingan museoalueen kohteista. Vilho Lampi –museo tutustuttaa vierailijan liminkalaisen taidemaalari Vilho Lammen, yhden suomalaisen taidehistorian merkkihenkilöistä, taideteoksiin. Museoalueeseen kuuluu lisäksi muistokoti Aappola ja Limingan kotiseutumuseo.

Taidemaalari Vilho Henrik Lampi (1898–1936) tunnetaan erityisesti uhmakkaista omakuvistaan, voimakkaista kansankuvauksistaan sekä Limingan lakeutta, Liminkaa ja liminkalaisia kuvaavista maalauksistaan. Vilho Lammen töitä esittelevä taidemuseo ja näyttely on avattu vuonna 1972 Pohjois-Suomen vanhimpaan kansakoulurakennukseen. Kivikouluksi kutsutussa vuonna 1869 valmistuneessa uusrenessanssipiirteisessä rakennuksessa aloitettiin koulunkäynti syksyllä 1871.

Vilho Lampi oli monipuolinen taiteilijalahjakkuus. Lampi kävi Suomen Taideyhdistyksen Piirustuskoulua vuosina 1921–1925 ja oli jo opiskeluaikanaan taiteilijana tuottelias, minkä ansiosta häntä ihailtiin ja kutsuttiin ystäväpiirissä Nero-Lammeksi. Kuvataiteiden ohella hän myös kirjoitti erilaisia tekstejä, runoja, puheita ja aforismeja sekä harrasti lausumista ja näyttelemistä. Lampi sai työstään kansainvälistä tunnustusta ja hänen teoksiaan oli esillä näyttelyissä myös ulkomailla. Vilho Lampi tasapainoili koko elämänsä vahvan taiteilijakutsumuksensa ja sukutilansa Matinlaurin töiden välillä. Lyhyeksi jääneen uransa aikana hän ehti kokeilla monia maalaustyylejä ronskista ekspressionismista uusasiallisuuteen ja lopputuotannon herkkään pointillismiin. 14 vuotta kestäneen uransa aikana Lammen on arvioitu maalanneen yli 550 teosta. Lampi kuoli 38-vuotiaana tehtyään itsemurhan hyppäämällä Oulujoen rautatiesillalta Merikoskeen, Oulujokeen. Vilho Lammen hautakivessä on hänen ystävänsä Martti Tarvaisen tekemä pronssireliefi, joka esittää taiteilijaa.

Vilho Lampi –museoon voi tutustua kesäaikaan nimellisellä käyntimaksulla.

Rantatie 14
91900, Liminka

LimmiFest 1.9-3.9.2022 Liminka

LimmiFest lähestyy!
Koko kansan kirjakarnevaali 1.-3.9.2022.

Maksuton ja toiminnallinen LimmiFest tapahtuma on lapsille ja nuorille suunnattu kirjallisuus- ja kuvitusfestivaali.

Ohjelmisto kattaa laajasti eri kulttuurimuotoja – myös sirkusta, akrobatiaa ja musiikkia. Torstaina nähdään Tulikukka-tulishow. Tulikukka ry edistää tulitaidetta niin kotimaassa kuin ulkomailla ja on Suomen suurimpia tuliryhmiä, jolla on aktiviteetteja Helsingistä Inariin.

Perjantaina Limingan kirjastolla vierailee laulaja-lauluntekijä Edu Kettunen, joka esiintyy myöhemmin illalla myös Limingan luontokeskuksella Mika Kuokkasen kanssa.

Lisäksi torstain ja perjantain aikana taiteilijoiden ja kirjailijoiden on tarkoitus kiertää kouluilla kertomassa työstään.

Tapahtuma huipentuu koko kansan karnevaaliin lauantaina 3.9. Lauantain päätapahtuma on pyritty pitämään ulkoilmatapahtumana, joka sijoittuu Limingan keskustassa kirjaston ja Lakeustalon läheisyyteen.

Lisätietoja LimmiFestistä on luettavissa https://fi-fi.facebook.com/limmifest

Liminganraitti 5
91900, Liminka

Geokätköily Liminka

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa luontoon tai rakennettuun ympäristöön piilotetaan geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Limingassakin on useita kätköjä vierailun aikana etsittäväksi.

Rasioiden sisään laitetaan lokikirja ja kynä ja mahdollisesti jotain pientä vaihtotavaraa. Kätköjen sijainti ilmoitetaan internetissä koordinaatteina, ja toiset harrastajat etsivät kätköjä GPS-paikantimen avulla. Geokätköilyn voi aloittaa tutustumalla geokätköilyn oppaaseen sivustolla www.geokätköt.fi

Tupoksentie 5
91900, Liminka

Limingan kirkko - Liminka

Limingan kirkko on valmistunut vuonna 1826, ja tyyliltään se on uusklassinen tasavartinen keskeisesti korostettu ristikirkko. Samalla paikalla on ollut kirkko jo ainakin vuodesta 1477, jolloin Limingan seurakunta itsenäistyi ollen näin Pohjois-Pohjanmaan vanhimpia.

Limingan edelliset kirkot on poltettu vuosina 1496, 1589 ja 1592. Neljäs kirkko purettiin huonokuntoisena vuonna 1825, kun nykyinen kirkko oli valmistumassa. Ensimmäiset nykyisen kirkon luonnokset on laatinut Charles Bassi. Lopulliset piirustukset puurakenteiseksi kirkoksi laati vuonna 1823 A. F. Granstedt, joka oli Carl Ludvig Engelin oppilas ja työtoveri. Tornin detaljipiirustukset on laatinut Engel. Kirkon rakensi merkittävä kansanmestari Heikki Kuorikoski.

Alttaritaulun maalauksen “Kristuksen kirkastus” on maalannut Oskar Nylander 1849, mikä on hänen viimeiseksi jäänyt työnsä. Muut taulut ”Viimeinen tuomio” ja ”Ristiinnaulitseminen” on maalannut Petter Bergström 1741 edelliseen kirkkoon. Taulut löytyivät myöhemmin nykyisen kirkon lattian alta remontin yhteydessä. Saarnatuoli on niin ikään siirretty edellisestä kirkosta. Sen on tehnyt kokkolalainen puuseppä Johan Kyntzell 1727. Kirkkomuseossa säilytetään edellisestä kirkosta peräisin olevia alttariseinän hirsiä, joissa on puumerkkikaiverruksia sekä maalauksia ja kaiverruksina myös edellisen kirkon ääriviivat. Kirkon urut on rakennettu 1899. Urkujen etufasadi on alkuperäinen, mutta 20-äänikertainen koneisto uusittiin täydellisesti vuonna 1971 Kangasalan urkutehtaan toimesta.

Kirkkotie,14
91900, Liminka

Alakestilän Arboretum - Liminka

Alakestilän Arboterum on Limingan keskustan lähellä Liminganjokivarressa sijaitseva Suomen kolmanneksi vanhin puulajipuisto.

Puiston perusti 1930-luvulla kunnallisneuvos Kalle Arvola vaimonsa Katrin kanssa. Sen nykyinen pinta-ala on noin kolme hehtaaria, ja siellä kasvaa lähes 200 erilaista puuvartisten kasvilajien muotoa sekä muunnoksia, lajikkeita tai alalajeja. Osa lajeista on tuotu ulkomailta, esimerkkeinä paperikoivu Pohjois-Amerikasta ja kivikoivu Aasiasta. Arboterumissa kasvaa myös uhanalaiseksi luokiteltua jokipajua. Kokoelman kuninkaaksi nousee yli 60-vuotias kuriilien lehtikuusi, jonka latva heiluu pitkästi yli 20 metrin korkeudessa.

Arvola kertoi perineensä rakkauden puihin ja luontoon vanhemmiltaan. Puiston kasveja saa katsella ja kosketella, mutta oksien katkominen ja kukkien keräily ei ole suotavaa. Tarkempaa historia- ja lajitietoa löytyy maksuttomasta GLOPAS-ääniopastepalvelusta. Opastukseen voit tutustua kotona tai paikan päällä. Opastuksen aloittamiseen tarvitset Android- tai iPhone-puhelimen tai tabletin, jossa on GPS-paikannus. Alakestilän Arboretumissa voit rauhoittua, tulla eväsretkelle, kalastaa tai harrastaa valokuvasta, maalausta tai joogaa. Alueelta löytyy nuotiopaikka ja vuokrattava paviljonki. Paviljonki soveltuu esimerkiksi pienehköjen tapahtumien järjestämiseen tai esiintymispaikaksi.

Värminkoskentie, 20
91900, Liminka
Liisanlinna's interior

Liisanlinnan ulkoseikkailupuisto - Liminka

Liisanlinna on koko perheen ulkoilmaseikkailupuisto! Ainoa laatuaan koko maailmassa. 🙂

Syksyllä 2000 Markku ”Make” Korhonen sai idean linnan rakentamisesta. Hän piirsi ajatuksensa pienelle ruutupaperille ja laittoi paperin taskuunsa. Tästä sai alkunsa Liisanlinna, ”Euroopan pohjoisin” puulinna.

Linnaa on rakennettu tähän päivään mennessä noin 2000 tuntia, ja nimensä se sai talon emännän, Liisan, mukaan. Linnan rakentamiseen on käytetty pääosin kierrätysmateriaalia.

Liisanlinnasta tuli yritys 1.11.2015 ja linnan seikkailuliikuntapuisto avattiin reilu vuosi myöhemmin. Liisanlinna tarjoaa erilaisia seikkailuja ja elämyksiä ryhmille (min. 10 hlö), tarjouksen voi pyytää Linnanvoudilta.

Ala-Temmes, Läänentie 84 A
91930, Liminka
Jumping tower in Rantakylä

Rantakylän virkistysalue - Liminka

Rantakylän alue on yksi monipuolisimmista virkistys- ja liikunta-alueista Suomessa. Se sijaitsee nelisen kilometriä Limingan kirkonkylältä länteen. Entinen soranottoalue kunnostettiin virkistyskäyttöön 90-luvun lopulla, mutta jo sitä ennen alue on ollut hiihto- ja uintikäytössä.

Tänä päivänä alueelta löytyy kaikille jotakin. Liikkujalle on tarjolla muun muassa frisbeegolfrata, beach volley -kentät ja ulkokuntoilulaitteita. Uimaan pääsee pulahtamaan rannan lisäksi laiturilta tai hyppytornista, ja myös koirille on oma uintipaikka. Rantakylässä on mainiot marjastus-, metsästys- ja sienestysmahdollisuudet. Talvisaikaan pururata muuntuu valaistuksi hiihtoladuksi, ja uimarannalla on käytössä avanto. Alueella on kaksi puolikotaa makkaranpaistohetkiin.

Maastopyöräilyharrastajat on huomioitu neljällä eritasoisilla reiteillä, joista voi valita itselleen taito- tai kuntotasoaan parhaiten vastaavan vaihtoehdon. Reitit on merkattu maastoon heijastavin värikoodein ja nuoliopastein. Kaikille reiteille aloituspisteenä toimii Liminganlahden Luontokeskus (Rantakurvi 6), josta pystyy myös vuokraamaan fatbike-pyöriä. Reittejä voi hyvin käyttää myös patikointiin.

Monttutie, 14
91910, Liminka

Limingan paikallinen taksipalvelu

Otaxi on paikallinen, kotimainen, turvallinen ja luotettava taksitoimija. Otaxi Oulun alueella palvelee yli 320 keltakattoista laadukasta taksiautoa, koko Pohjois-Pohjanmaalla palvelemme noin 700 auton voimin!

Keltakattoisiin, tunnistettaviin taksiautoihimme kuuluvat 1-4 hengen taksit sekä tilataksit, joissa jopa 8 asiakasta matkustaa mukavasti. Esteettömissä autoissamme matkustat mukavasti pyörätuolin kanssa. Kyydissämme kulkevat myös pienet lapset turvaistuimessa, lemmikkieläimet, pyörät ja erikokoiset paketit.

Halutessaan asiakkaamme voivat valita vähäpäästöisen, ympäristöystävällisen OTAXI Green auton. OTAXI Green ryhmä sisältää hybridi-, sähkö-, sekä kaasuautojamme.

Tuotamme taksintilauspalvelut Limingan lisäksi myös Oulun, Kempeleen, Lumijoen, Tyrnävän ja Muhoksen kuntien alueella!

Voit tilata taksin nopeasti ja helposti numerosta 0600 30081. Asiakaspalvelijamme tavoitat 24/7 vuoden jokaisena päivänä. (Puheluhinnat 1,59 € + 0,48 €/min).

-
91900, Liminka
Disc Golf

Frisbeegolf - Liminka

”Seudun parasta tarjontaa!”

Limingan Frisbeegolf -rata on täysi 18-reikäinen kenttä. Kenttä on rankattu TOP10-listalle Suomen Frisbeegolf-ratojen listalla.

Frisbeegolf sopii lajina kaikille! Ei ole väliä oletko ensikertalainen vai kovanluokan ammattilainen, frisbeegolf on mukavaa ajanvietettä ystävien tai perheen kanssa. Limingan rata sopii ihan kaikille ja voit pelata koko kierroksen tai vaikka vain muutaman väylän, oman aikataulusi mukaan.

Sopiva ryhmäkoko 2-10 pelaajaa. Kierros kestää normaalisti noin 2-3 tuntia.

Monttutie 4
91900, Liminka
Park Hotel Liminka

Park Hotel Liminka - Skandinaavinen hotelli Limingassa

Park Hotel Liminka sijaitsee Limingan sydämessä, keskellä kirkonkylää, kauniin keskuspuiston reunalla. Ympärillä on kävelymatkan päässä kaikki keskustan palvelut, kirkonkylän liikunta- ja kulttuurikohteet sekä historiallinen Vanha Liminka.

Hotellilta pääsee näppärästi Limingan kehutuille, täysin merkatuille maastopyöräreiteille, joita on noin 150 kilometrin edestä! Fatbiken voit vuokrata etukäteen hotellille.

Rantakylän virkistysalueen Frisbeegolf-radalle, hiihtokeskukselle ja hiekkarannalle on vain muutaman minuutin ajomatka.

Suomen tärkein lintukosteikko ja kosteikkokeskus sijaitsevat 6 minuutin ajomatkan päässä. Siellä voi nauttia ravintolan antimista, tutustua Metsähallituksen ilmaiseen Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyyn ja käydä katsomassa lintuja kaksitasoisella lintutornilla. Keskukselta löytyy myös useampi tulistelupaikka ja muuta kivaa tekemistä. Luontokeskukselta on myös selkeä opastus Limingan maastopyöräreiteille.

Park Hotel Liminka on moderni, skandinaavinen hotelli, johon sinä tulet ja lähdet oman aikataulusi mukaan. Voit piipahtaa pikaisesti tai viettää aikaa pidempään. Kaikissa huoneissa on televisio, mikro, jääkaappi, teevedenkeitin ja tarpeita lämpimän juoman tekoon.

Park Hotel Liminka – lomailijan olohuone ja työmatkaajan toimisto.

Liminganraitti 10
91900, Liminka